våre bøker - bilde
jødestaten bilde

Adama av Turki al-Hamad

Oversatt av Anne Aabakken

ISBN: 82-92618-02-3
Heftet, kr. 279,-

tl_files/lsp-forlag/layout_images/kjop2.jpg

Atten år gamle Hisham er idealist og litt naiv. Han forguder sin fromme mor og lengter etter en kikk bak sløret til nabojenta. Hisham elsker litteratur og leser alt fra Supermann til forbudte marxistiske tekster, og han bruker stadig mer tid på å utvikle sine politiske ideer og idealer. Hjemlandet hans, Saudi-Arabia, preges av indre konflikter, og kulturen slites mellom tradisjoner og modernitet. Hisham opplever paradoksene ved å leve i et samfunn der de forbudte gledene florerer til tross for et undertrykkende statsapparat.

I tiden etter det store Tilbakeslaget – arabernes nederlag i seksdagerskrigen i 1967 – gror det frem en rekke forbudte politiske bevegelser i Saudi-Arabia. Også Hisham engasjerer seg i kampen for sosial endring. Han tilbringer stadig mer tid sammen med en gruppe dissidenter, selv om han stiller spørsmål ved deres motiver og metoder.

Adama er i det ytre en fortelling om motstridende lojaliteter og om hvordan lidenskapen – både den politiske og den seksuelle – vokser frem i en ung mann. Men boken er også en nådeløs kritikk av saudiarabisk så vel som pan-arabisk politikk, samt av et samfunn der unge mennesker blir formet av foreldre, stat og religion for å passe inn i det tradisjonelle mønsteret.

Adama er første bind i Turki al-Hamads (f. 1953) trilogi om Saudi-Arabias sosiale historie. Boken har vært forbudt i flere arabiske land siden den kom ut i 1998, men den har likevel nådd ut til mange lesere. I Storbritannia ble den i 2004 nominert til Independents Foreign Fiction Prize. Med sine kontroversielle temaer har al-Hamad pådratt seg fire fatwaer. Til tross for dette har forfatteren takket nei til beskyttelse. Han bor fremdeles i Riyadh, og han fortsetter å skrive.


Adama i mediene:


16. juni 2005: Anmeldelse i Fædrelandsvennen.
17. juni 2005: Anmeldelse i Kulturnytt, NRK P2.
10. juli 2005: Anmeldelse i VG.
11. juli 2005: Anmeldelse i Aftenposten.

Tilbake